Börja på ridskola

Om man vill börja hålla på med hästar är det kanske allra bäst att börja på en ridskola, i alla fall om man inte har föräldrar eller släktingar som har hästar eller rider. I de allra flesta städer och byar i Sverige finns det större eller mindre ridskolor. Vissa har ponnyer och stora hästar, andra bara islandshästar, och vissa bara fjordhästar. Det finns en ridskola för alla. Men det finns ett par saker som är bra att tänka på när man ska börja på ridskola.

Välj en godkänd ridskola

I Sverige är det Svenska Ridsportförbundet som godkänner ridskolor. Det är alltid klokt att välja en ridskola som är godkänd enligt deras riktlinjer. Då vet man att utbildningen är bra, att hästarna tas om hand och att ridlärarna har en korrekt utbildning. Det finns bra mindre ridskolor som inte har koppling till Ridsportförbundet men då kan man inte räkna med att ridläraren är utbildad och det kan också bli problem att få tävlingsmeriter från den lilla ridskolan godkända när det är dags att gå upp i klass.

Ha koll på försäkringar

Både som vuxen ryttare och som förälder till ett barn som rider är det viktigt att ha koll på vilka försäkringar som gäller och inte. En vanlig olycksfallsförsäkring kanske inte täcker för ridsport, speciellt om det är en försäkring barnet bara har via skolan. På vissa ridskolor är eleverna försäkrade när de är medlemmar men det kan finnas restriktioner för i vilka fall den ger ersättning.

Var ärlig med dina kunskaper

När det är dags att börja på en ridskola kan man ofta bli tillfrågad om hur mycket man kan om hästar, och om man har ridit innan. Då är det viktigt att man är ärlig. Att säga att man kan mer än vad som är fallet kan sluta riktigt illa och i regel blir lektionerna inte heller speciellt roliga när man inte kan det som förväntas. När ridläraren frågar hur mycket du kan är det bättre att du säger som det är. Om du inte har hoppat innan, tala om det. Är du lite rädd för att galoppera bör du berätta om det. Om ridläraren sedan ser att du är mogen för det kommer du att kunna hamna i en mer avancerad grupp.

Nervöst att börja på ridskola

Att börja på en ny ridskola kan kännas nervöst men i regel är det inte några problem alls. Ofta blir man varmt välkomnad och det brukar inte ta lång tid innan man får nya vänner. I stallet är det hästarna som räknas och de flesta bryr sig inte om hur man ser ut, vad man har för kläder eller om man är rik. Man pratar häst, rider tillsammans och har kul!